035 - 685 90 71 info@floorlight.nl

Floorlight vloerverlichting

Glasvezelverlichting in kunsthars- of cementgebonden gietvloeren is een door Floorlight Nederland ontwikkelde technologie met bijzondere esthetische en praktische mogelijkheden. Bij het Floorlight systeem voor vloerverlichting wordt het licht vanuit één lichtbron via een glasvezelnetwerk naar meerdere lichtpunten en lichtlijnen in de vloer geleid. Door het netwerk in de vloer stroomt dus geen elektriciteit maar licht. 

Na de introductie in 1998 werd het Floorlight systeem voor vloerverlichting nog verder verbeterd. Tegenwoordig is Floorlight vloerverlichting als innovatieve techniek geheel volwassen, betrouwbaar en efficiënt.  


Nieuw verlichtingsconcept

Bij het Floorlight systeem voor vloerverlichting bestaan de lichtpunten en lichtlijnen in de vloer niet uit gloeilampen, halogeenlampen of ledlichten maar uit speciale door Floorlight Nederland ontwikkelde kunststof glasvezels. De toegepaste glasvezels zijn vergelijkbaar met die van het internet, maar in plaats van digitale informatie wordt bij het Floorlight systeem licht door de vezels getransporteerd.

De glasvezels van het netwerk komen tezamen bij de lichtbron. Dat is een sterke lamp die bijvoorbeeld in een daartoe bestemde kast is weggewerkt. Bij sommige Floorlight installaties worden meerdere lampen toegepast. De lichtpunten en lichtlijnen kunnen zich in een andere ruimte dan de bron bevinden.

Het systeem is verder voorzien van een bedieningspaneel met verschillende regelmogelijkheden. Onder meer kan de lichtsterkte naar wens worden ingesteld. Ook is het in principe mogelijk om de kleur van het licht te kiezen en te veranderen. De techniek voor het aanpassen van de kleur is gebaseerd op het mengen van drie basiskleuren.

De lichtpunten op de vloer zijn de uiteinden van de glasvezels. Elk lichtpunt wordt dus door een eigen glasvezel van licht voorzien. Lichtlijnen bestaan uit speciale glasvezels, waarbij het licht over de hele lengte naar buiten schijnt. De lengte van deze vezels is beperkt.

De lichtpunten en lichtlijnen zijn onderdeel van en vormen één geheel met de vloer. Omdat de lichtpunten en lichtlijnen precies op het niveau van het vloeroppervlak liggen kan het Floorlight systeem ook bij een cementgebonden, dus niet-transparante, gietvloer worden toegepast. Een vloer met Floorlight verlichting is in principe bestand tegen zware belasting en intensief gebruik. De uitstekende sterkte-eigenschappen van de gietvloer garanderen buitengewone robuustheid van het ingebouwde Floorlight glasvezelnetwerk. 

Prachtige vloerverlichting

Bij vloerverlichting gaat het vaak vooral om de esthetiek, en wat dit betreft kan met Floorlight een onovertroffen resultaat worden bereikt. Dankzij de toegepaste techniek kunnen er vele lichtpunten en lichtlijnen in de vloer worden geplaatst, zodat een prachtige stralende vloer wordt verkregen. De hele vloer is dan een bron van puur licht, licht zoals licht bedoeld is.

Armaturen zijn bij het Floorlight systeem niet nodig omdat de lichtpunten en lichtlijnen door het materiaal van de gietvloer beschermd worden. Het verlichtingssysteem wordt volledig ingesloten in de kunsthars- of cementgebonden gietvloer, waarbij wordt gezorgd dat alle punt- en lijnlichten op het niveau van het vloeroppervlak komen te liggen.

Omdat geen armaturen toegepast worden is het Floorlight systeem niet zichtbaar als de verlichting niet aan is. Zodra de verlichting wordt ingeschakeld gaat de vloer als het ware zelf licht uitstralen. Dat is een groot verschil met inbouwspotjes, waarvan de armaturen altijd in de vloer zichtbaar zijn.

Floorlight vloerverlichting kan een unieke meerwaarde aan een ruimte geven, want de esthetische mogelijkheden zijn bijzonder veelzijdig. De ontwerper kan gebruik maken van puntlichten met doorsnedes van 1 millimeter tot 1 centimeter en lijnlichten in breedtes van 6 millimeter tot 2 centimeter. In een vloerontwerp kunnen puntlichten, rechte lijnlichten en gebogen lijnlichten in allerlei combinaties toegepast worden. Ook zijn kleureffecten mogelijk. Er is dus grote vrijheid om desgewenst bijzondere figuren, patronen en voorstellingen te creëren.

Bijzonder praktisch

Floorlight vloerverlichting biedt niet alleen veelzijdige esthetische mogelijkheden maar is ook bijzonder praktisch, veilig, duurzaam en energiezuinig.

Een belangrijk praktisch pluspunt is dat voor het onderhoud van de vloer geen speciale maatregelen nodig zijn. Het Floorlight systeem wordt niet door vocht aangetast. Gietvloeren kunnen door stofzuigen en dweilen snel worden gereinigd, en dat is ook zo als er een Floorlight vloerverlichting ingebouwd is. Belangrijk is ook dat gietvloeren naadloos zijn, zodat zich geen vuil in voegen kan verzamelen.

Ook heel praktisch is dat er in principe maar één elektrisch gevoede lichtbron voor het hele systeem nodig is. Deze lichtbron kan worden geïnstalleerd op een goed bereikbare locatie waar de lamp indien nodig gemakkelijk kan worden vervangen.

Floorlight vloerverlichting is ook bijzonder veilig. Bij conventionele systemen voor vloerverlichting moet naar ieder lichtpunt elektrische stroom worden geleid. Er zijn daarom in verband met de veiligheid speciale maatregelen nodig om contact van de elektrische bedrading met water onmogelijk te maken. Dergelijke moeilijkheden doen zich bij het Floorlight systeem niet voor want daarbij stroomt geen elektriciteit maar licht door het netwerk. Ook treedt bij de lichtpunten en lichtlijnen geen warmte-ontwikkeling op.

De toepassing van ingegoten glasvezels in plaats van elektrische bedrading draagt ook bij aan de duurzaamheid van het Floorlight systeem voor vloerverlichting. Omdat het glasvezelnetwerk volledig in het vloermateriaal is ingesloten zal het niet door schoonmaakwerkzaamheden beschadigen. De ingegoten glasvezels zijn ook niet onderhevig aan slijtage. Zelfs bij zware belasting zal in principe geen beschadiging van het systeem of verzwakking van het licht optreden. Daarom kan Floorlight vloerverlichting zonder probleem worden toegepast in omgevingen waar veel mensen lopen, zoals de entree van een kantoorgebouw of theater. Interessant wat betreft duurzaamheid is ook dat de verlichting langdurig mooi blijft omdat de glasvezels UV-stabiel zijn; zelfs door veel zonlicht gaan ze niet verkleuren.

Floorlight vloerverlichting is ook opmerkelijk energiezuinig. Er is namelijk weinig energieverlies omdat het licht van één lichtbron efficiënt via glasvezels over meerdere lichtpunten en/of lichtlijnen wordt verspreid.

Totaaloplossing

Goed om te weten is verder dat Floorlight Nederland zowel het installeren van de gietvloer als het daarin aanbrengen van de vloerverlichting voor u realiseert. We nemen volledige verantwoording voor het hele project, zowel wat betreft de levering van hoge kwaliteit componenten als de vakkundige installatie van de gietvloer met de glasvezelverlichting.

De realisatie van een Floorlight vloerverlichting vereist gedegen knowhow, niet alleen inzake de Floorlight techniek maar ook betreffende gietvloer-installatie. Belangrijk is daarom dat Floorlight Nederland een samenwerkingsverband heeft met Co Dekker Interieurprojecten. Dankzij de grote ervaring en knowhow van dat bedrijf op het gebied van ondervloerbewerking en gietvloer-installatie kunnen we niet alleen het speciale verlichtingssysteem inbouwen maar ook een perfecte ondervloer en gietvloer realiseren.

Floorlight Nederland biedt een totaaloplossing voor alle onderdelen van het installatieproject. Allereerst wordt gezorgd voor een goede ondervloer. In deze ondervloer worden sleuven gemaakt, waarna het licht geleidende glasvezelsysteem wordt geïnstalleerd. Daarna wordt het verlichtingssysteem ingegoten in de gietvloer, waarbij de lichtpunten en lichtlijnen vlak onder het oppervlak komen te liggen. 

Nadat de gietvloer is aangebracht steken de glasvezels boven de vloer uit. Zodra de vloer helemaal gereed en uitgehard is worden deze uitsteeksels precies op het niveau van het vloeroppervlak afgesneden. Het Floorlight systeem vormt nu één geheel met de gietvloer. Meestal wordt hierna nog een transparante beschermlaag op het vloeroppervlak aangebracht. Daarna is de vloer met de ingebouwde Floorlight vloerverlichting klaar om in gebruik te worden genomen.

 
Floorlight Een nieuwe beleving van licht

Productfilm

Floorlight home produkt film.jpg

Floorlight lichtinnovatie:

• Een nieuwe beleving van licht

• Mooier licht met minder kosten

• Kwaliteit op maat voor elk interieur

• Ongekende ontwerpmogelijkheden

• Licht niet eerder toegepast in deze vorm

• Geeft unieke meerwaarde aan een ruimte

• Eigen fabricage-, montage- en applicatie dienst